10 % af mit overskud går til Børns Vilkår

www.hspbalance.com

Holstebro / Aarhus

Denmark

  • Sophia Reichardt
  • hspbalance

Blog

October 19, 2019

Det er vel ikke nogen nyhed, at der er mange udfordringer forbundet med at være ung i dag...? Men hvis du er særligt sensitiv, er du måske endnu mere udfordret end de resterende 80 % af befolkningen.

For god ordens skyld vil jeg først meget kort forklare, hvad det vil sige at være særligt sensitiv, også kaldet HSP (Highly Sensitive Person).

Det er videnskabeligt bevist, at 20 % af alle mennesker (begge køn og alle nationaliteter) er særligt sensitive. Dvs., at vi bearbejder alle de sanseindtryk, vi oplever, på et dybere plan end mennesker, som ikke er særligt sensitive gør det. Prøv så at tænk over, hvor mange indtryk - positive såvel som negative - du møder i løbet af en dag. Det kan være ting du ser på din vej som f.eks. avisforsider, lyde du hører i bussen, i skolen eller på arbejde, lugte du oplever - måske dejlig duft fra bageriet eller knap så dejlig lugt fra trafikos. Det kan være noget, du føler som f.eks. et kærligt kram eller et mærke i blusen, der irriterer huden osv....

July 28, 2019

Det er ved at være den tid på året igen... Den tid, hvor der er masser af sommerfugle i maven hos såvel børn som forældre. Den tid, hvor der skal indkøbes skoletaske, penalhus og måske en ny yndlingsmadkasse. Det er en dejlig tid og starten på et helt nyt kapitel i jeres barns liv! Men hvis jeres barn er særligt sensitiv, kan det også være meget overvældende...

Læs med her og se hvordan, I kan være med til at gøre skolestarten til en positiv oplevelse for jeres særligt sensitive barn.

* Forhåbentlig skal jeres barn gå på en skole, hvor der er en 'før-skole-ordning', så han/hun allerede har tilbragt lidt tid der. Det er en stor fordel, at barnet (sammen med voksne fra børnehaven) trygt kan udforske omgivelserne og møde nogle af de voksne, som arbejder på skolen. Hvis ikke dette er tilfældet, vil det være en rigtig god idé, at I selv går derhen nogle gange, (på de fleste skoler starter de ansatte i ugen før eleverne) så dit barn ved, hvordan der er på legepladsen, hvor toil...

July 4, 2019

Hvor mine seneste blog-indlæg har haft fokus på diverse dagligdagstemaer ift. særligt sensitive børn og voksne, omhandler dette indlæg et ret anderledes, men ikke desto mindre vigtigt, emne. Desværre er ikke alle særligt sensitive berigede med omsorgsfulde forældre, som vil gøre alt for, at deres barn trives, og jeg finder det derfor nødvendigt at skrive et indlæg om det at være særligt sensitiv med en barndom præget at psykisk vold og omsorgssvigt. 

Den seneste tids stigende fokus på narcissisme og psykopati i diverse medier betyder, at vi bliver nødt til at åbne øjnene for, at alt for mange børn vokser op med psykiske overgreb. Overgreb, som kan få fatale konsekvenser for disse børn, hvoraf særligt sensitive børn er ekstra udsatte. Jeg vil her gerne understrege, at ALLE børn, som udsættes for psykiske overgreb ofte vil leve med konsekvenser af disse traumer resten af livet, men da min blog omhandler særligt sensitive, vil mit fokus være på dem i dette blo...

April 2, 2019

Enhver forælder til et særligt sensitivt barn ved, hvordan en stressende morgen kan ødelægge hele dagen, hvorimod en god morgen kan være grundlaget for en dejlig dag. 

Og hvad kan så være med til, at I får en god start på dagen?

Først og fremmest er det vigtigt, at dit barn har fået en god nats søvn (læs mere om søvn i januar måneds blog.) En god nattesøvn er vigtigt for ethvert barn, men det er især vigtigt for et særligt sensitivt barn.

Men helt ærligt - en god morgen starter med dig selv... Hvordan hænger det mon sammen? Jo, hvis du er veludhvilet og stressfri om morgenen, smitter denne energi af på dine omgivelser. Inclusive dit særligt sensitive barn.

Sørg for at sætte din alarm, så du er oppe i god tid til at give både dig selv og dit barn en god og stressfri start på dagen. Sæt tid af om morgenen til at dit barn kan vågne stille og roligt. Han/hun har brug for denne ro for at kunne forberede sig på den kommende dag - hvad er der på skemaet i skolen i dag? Hvad skal der ske efter sk...

March 14, 2019

Som særligt sensitiv kender du helt sikkert til det, at dine tanker kører på højttryk nærmest konstant...

- "Skulle jeg have sagt det anderledes?"

- "Skulle jeg ikke have sagt det?"

- "Hvorfor kigger han sådan på mig?"

- "Hvorfor er der så megen ondskab i verden?"

- "Naboen så trist ud - mon hun er ked af det?"

- "Skal jeg tage med til den fest, selvom jeg egentlig ikke har lyst?"

- "Hvad vil de andre sige, hvis ikke jeg tager med?"

- "Måske kan jeg tage med, og så bare gå tidligt hjem?"

- "Hvad vil de så sige, hvis jeg gør det?"

osv., osv., osv...

Det er en helt naturlig del af det at være særligt sensitiv, for du bearbejder alt dybt - også dine tanker. Men det kan selvsagt være ret anstrengende, så hvad kan du gøre for at få ro i dit sind ind i mellem?

Meditation 

Det er efterhånden ret velkendt, at meditation kan skabe ro i sindet, men hånden på hjertet - hvor ofte får du sat dig uden nogen former for forstyrrelser, så du kan lukke øjnene for en stund og 'bare være'? Ikke særligt ofte, vel?...

February 14, 2019

Selvom det ikke er alle, der fejrer Valentine's Dag i Danmark, synes det alligevel oplagt at skrive et blogindlæg om det at være særligt sensitiv og være i et parforhold.

Kan du overhovedet være glad i et parforhold, hvis du er særligt sensitiv? Svaret på det spørgsmål, hvis du spørger mig, er "ja!" Men... og der er et 'men' her, fordi for at kunne være tro mod dig selv og din sensitivitet, er der flere ting, som du og din partner skal huske på.

Som hsp (highly sensitive person/særligt sensitiv) er det naturligt for dig at 'give en masse af dig selv', forstået på den måde, at du lægger mange tanker, følelser og meget tid i et parforhold. Det er godt, selvfølgelig, men du bliver nødt til også at være opmærksom på dine egne behov. Det er vigtigt, at du finder balancen imellem at give til din partner og at give til dig selv.

Det lyder måske som en gammel cliché, men du skal fylde din egen kop op førend, du kan give 'af dig selv' til et andet menneske. Hvis du gang på gang tager dig selv i at...

January 17, 2019

Der har gennem en del år været fokus på vigtigheden af, at børn får nok søvn. For særligt sensitive børn er søvn essentielt! 

Søvn er en vigtig del af dit barns udvikling, da det hjælper barnets sind med at slappe og restituere. For et særligt sensitivt barn er overgangen 'fra vågen tilstand til at falde i søvn' (og 'søvn til vågen tilstand') en voldsom overgang, men der er flere ting, du kan gøre for at gøre denne overgang nemmere og blidere for dit barn.

Lav en liste over ting, I gør hver aften, inden dit barn skal i seng. Er dit barn endnu ikke gammel nok til at læse, så brug billeder, så dit han/hun kan guide dig gennem listen. Det vil give ham/hende en følelse af ansvar, og forudsigeligheden vil reducere stress, idet barnet da ved, hvad der skal ske inden sengetid.

Hold dit barns værelse ryddeligt og mørkt (brug evt. et lille natlys i stikkontakten). Rod kan stresse barnets sind og dermed gøre det svært at falde til ro, hvorfor det er en god idé at rydde op sidst på ef...

December 17, 2018

Det er den tid på året igen... Den tid, hvor vi som særligt sensitive, ofte føler os ret udbrændte, fordi der er så mange ting på vores 'to-do-liste'. Vi har alle de rette intentioner, så vi starter som regel ud i starten af december med at dekorere hjemmet, bage julekager til vores kære, og vi indhenter ønskesedler fra familie og venner, som vi skal købe julegaver til. Hvis vi har børn, er der diverse aktiviteter, som vi deltager i sammen med dem - hvilket medfører, at vi befinder os blandt mange mennesker på steder, hvor der sker en hel masse, og det gør, at vi hurtigt bliver overstimulerede. Og glem ikke turen til det menneskefyldte indkøbscenter for at købe de perfekte julegaver.

Så hvordan navigerer vi gennem december, så vi kan holde en dejlig jul, som vi som særligt sensitive kan se tilbage på med glade minder?

* For det første er det vigtigt, at du sætter realistiske mål for dig selv.

Hvis du starter måneden ud med at ville nå en hel masse, for at glæde dem omkring dig, men det dr...

November 8, 2018

Hej og velkommen til min hjemmeside og min blog!

Dette første blog-indlæg vil især handle om det at være et særligt sensitivt menneske (hsp) og et særligt sensitivt barn (hsc), hvorimod jeg i fremtidige indlæg vil gå mere i dybden indenfor forskellige emner ift. det at være særligt sensitiv.

Så hvad vil det sige at være særligt sensitiv? Ja, eftersom du er havnet her på siden, ved du det nok allerede, men i tilfælde af at du ikke gør, vil jeg her give en kort beskrivelse af dette personlighedstræk.

Som netop nævnt er det et personlighedstræk - ikke en diagnose, ikke en personligheds-forstyrrelse og ikke noget, som skal anses som værende et 'problem'. Et særligt sensitivt menneske er særligt opmærksom på, hvad der foregår omkring dem, og de bearbejder disse mange indtryk på et dybere plan end resten af befolkningen. F.eks. fornemmer de ofte andre folks sindsstemning og lægger hurtigt mærke til ændringer i deres omgivelser. De har et rigt indre liv og bliver ofte let berørt af musik og...

Please reload

Featured Posts

Velkommen til min blog!

November 8, 2018

1/1
Please reload

Archive
Please reload