top of page
  • Sophia

Sansestærk - hvad med kærligheden...

Opdateret: 27. jul. 2022


Kan du overhovedet trives i et parforhold, hvis du er særligt sensitiv - eller sansestærk, som jeg foretrækker at kalde det? Det spørgsmål møder jeg ofte hos mine klienter, og svaret på det spørgsmål, hvis du spørger mig, er "ja!" Men... og der er et 'men' her, fordi for at kunne være tro mod dig selv og din sensitivitet, er der flere ting, som du og din partner skal huske på.


Som særligt sensitiv/sansestærk (også kaldet hsp - highly sensitive person) er det naturligt for dig at 'give en masse af dig selv', forstået på den måde, at du lægger mange tanker, følelser og megen tid i et parforhold. Det er godt, selvfølgelig, men du bliver nødt til også at være opmærksom på dine egne behov. Det er vigtigt, at du finder balancen imellem at give til din partner og at give til dig selv.


Der kan for øvrigt også være andre årsager til, at du 'giver mere end du tager' i dine relationer - og ofte findes forklaringen her i din opvækst. Men det er en helt anden historie og et andet blogindlæg...

Det lyder måske som en gammel cliché, men du skal fylde din egen kop op førend, du kan give 'af dig selv' til et andet menneske. Hvis du gang på gang tager dig selv i at give og give til din partner, og dermed ikke have tid og energi tilbage til dig selv, ender du med at føle dig tom, afvist og frustreret! Så tillad dig selv alene-tid, tillad dig selv at gå tidligt i seng og tillad dig selv at bestemme, hvilke mennesker du ønsker at omgive dig med osv.

Du skal også øve dig i at sige til din partner, hvad du har brug for. Og ja, jeg siger øve dig i, fordi netop dette er noget, som mange sansestærke mennesker finder svært. Vi har det med at holde vores behov for os selv, fordi vi ikke vil skuffe andre eller få dem til at føle, at de ikke er vigtige for os. Men at italesætte dine behov er essentielt!

Og hvilke 'behov' er det så, jeg taler om? Det kan f.eks. være dit behov for alene-tid, dit behov for at gå på en bestemt restaurant, fordi akustikken og omgivelserne på netop dette sted passer godt til dig som sansestærk eller dit behov for ikke at gå til en bestemt begivenhed, fordi du ved, at omgivelserne eller menneskene der, vil dræne dig totalt for energi i lang tid bagefter. Nu tænker du måske "det kan jeg da ikke sige"... Sagen er bare den, at gør du det ikke, så ender du med at have det elendigt og måske endda blive nødt til at forlade din partner, fordi du simpelthen er for stresset til at være i et parforhold.

Når alt kommer til alt er det store spørgsmål: hvordan kan man få et sundt og godt parforhold, hvis man er sansestærk? Og svaret på det spørgsmål er: kommunikation!

Du og din partner MÅ kommunikere med hinanden omkring jeres behov og følelser.

Hvis din partner ikke er sansestærk, har han/hun sikkert nogle andre behov, end du har. Det er derfor vigtigt, at I giver hinanden plads til at gøre ting hver for sig, som gør jer glade, og ved siden af, selvfølgelig, prioritere at lave ting sammen. Vær åben og ærlig omkring dine behov og følelser - både de gode og dem, som kan være svære.

Sidst men absolut ikke mindst er det vigtigt, at du og din partner respekterer hinandens personligheder - sansestærk eller ikke sansestærk - for at I kan have et godt forhold at bygge en fælles fremtid på. Hvis din partner ikke er sansestærk, er det enormt vigtigt, at han/hun ikke føler, at du 'skubber ham/hende væk', når du har brug for alene-tid. Din partner skal huske på, at du ikke afviser ham/hende, men at du tilvælger dig selv. Det gør du, fordi du har et behov for at få ro i dit nervesystem - og når du så har fået det, vender du tilbage fyldt med overskud til at være i parforholdet. Det er da rent win/win :-)

Hvis du er på vej ind i et parforhold med en person, som ikke ved, at du er sansestærk, foreslår jeg, at du over lidt tid og med positive vendinger taler om, hvad der er vigtigt for dig. Jeg er stor fortaler for, at vi omtaler det at være sansestærk som noget positivt. Ja, ind i mellem kan det være fristende at føle mindreværd eller måske endda 'kravle ind i offerrollen' pga. sin sensitivitet, men jeg håber virkelig, at du ser den som din største styrke.

Du, kære sansestærke menneske, er en hengivende, kærlig, intuitiv, passioneret og trofast person, og jeg håber virkelig, at ham/hende, som befinder sig i et parforhold med dig, føler sig som det heldigste menneske i verden!

Hvis du vil vide mere om det at være sansestærk, er du velkommen til at besøge min hjemmeside www.hspbalance.dk .


Ønsker du at omfavne din sensitivitet? At føle dig hel og elsket præcist som den, du er?

Har du brug for indsigt i, hvordan du kan trives med at være sansestærk - som ung, voksen, kæreste/partner, eller som forældre til et sansestærkt barn? Så er du altid velkommen til at kontakte mig.


Jeg kan også hjælpe dig, hvis du har været i en usund relation (f.eks. med en narcissistisk forældre eller partner). Det er muligt at finde dig selv og blive hel og lykkelig igen.


Du booker en tid direkte via hjemmesiden under fanen 'priser' eller ved at sende mig en mail. Der er også mulighed for at booke en konsultation en lørdag, hvilket måske passer dig bedre, end på en hverdag. Langt de fleste af mine konsultationer finder sted online via ZOOM, og det har vist sig at være den foretrukne måde for mine klienter at mødes på. Det har det bla., fordi mange af dem bor langt væk og fordi, det gør det muligt at sidde i sine vante og trygge omgivelser under samtalen. Du modtager, forud for samtalen, et link til ZOOM, og på det aftalte tidspunkt følger du blot linket, og vi mødes i et 'online rum'. Super nemt! Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at sende mig en mail.


Er tiden kommet til, at du skal leve dit højeste potentiale? Det vil være mig den største ære at guide dig på din vej!


Kærligst Sophia

4.707 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page