Miljøet, som vi vokser op i, har en kæmpe stor betydning for vores liv og de relationer, vi senere i livet indgår i.
I denne tid har mange af os travlt med juleforberedelser, julefrokoster osv. Men om lidt rammer juleferien, hvor der som regel bliver mere tid til eftertanke. Også nytåret sætter ofte gange i mange refleksioner. Måske sidder du med en masse spørgsmål ift. dit liv? Sådan en refleksions-periode vil nemlig ofte medføre, at vi oplever, at temaer i vores liv, som hidtil har været undertrykt pga. arbejde og andre gøremål, 'kommer op til overfladen'. Det kan f.eks. være tanker om barndommen eller parforholdet, som du pludselig får øje på ikke er helt, som du ønsker, det skulle være...? Eller måske er der andre relationer, der ikke er rare for dig at være i? Når vi oplever ikke at have sunde relationer, er det ofte fordi, vi gentager et negativt mønster, vi har med os fra tidligere. Det kan f.eks. være en barndom eller et parforhold præget af svigt samt psykisk og/eller fysisk vold. Det er et emne, der ligger mig meget på hjerte, og jeg håber, at du vil dele dette blogindlæg, hvis du også mener, at såvel psykisk som fysisk vold er helt uacceptabelt.
De seneste års stigende fokus på narcissisme og psykopati i diverse medier betyder, at vi bliver nødt til at åbne øjnene for, at alt for mange børn vokser op med psykiske overgreb. Overgreb, som kan få fatale konsekvenser...
"Psykisk vold i hjemmet kan defineres som grænseoverskridende og nedgørende adfærd fra en person, som barnet er knyttet til eller afhængigt af - det vil oftest være en forælder eller en forældres partner. Er den grænseoverskridende adfærd vedvarende og omfattende, kan det betegnes som psykisk vold." (Kilde: Mødrehjælpen)
Vi kan vel alle blive enige om, at det ikke er ok at slå sit barn? Det er vedtaget ved lov i Danmark, at det må man ikke. Men hvad så med gentagne gange at true sit barn med det værst tænkelige? Eller at nedgøre sit barn gang på gang? Eller ikke at give nærhed, ømhed og omsorg til sit barn, når han eller hun har brug for det? Er det ok? Nej vel? Alligevel finder det sted her i vores 'lykkelige' land. Og det finder sted alt for ofte...
De fleste kender begrebet PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder), men studier viser, at et barn, som vokser op med psykisk vold / omsorgssvigt, ofte vil have CPTSD (Complex Post Traumatisk Stress Disorder) som følge af disse overgreb i barndommen. "CPTSD finder sted når et menneske, især et barn, lider under gentagne overgreb, svigt eller mishandling fra en omsorgsperson. Når offeret ikke har nogen form for kontrol over disse overgreb og ingen mulighed har for at flygte" (Citat: Diane Langberg) Man så at sige 'marinerer' i denne følelse af svigt, angst og overgreb, hvilket kan have meget voldsomme konsekvenser. WHO opdaterer og udgiver løbende en liste over registrerede diagnoser (International Classification of Diseases), og når deres ICD11 udkommer indenfor nærmeste fremtid, vil CPTSD være at finde på listen. Det her er noget, vi bør tage alvorligt!
Symptomer på CPTSD kan ofte være:
* Følelsesmæssige 'flashbacks'
* Tyranisk indre og/eller ydre kritiker
* Skamfølelse
* Social angst
* Håbløs følelse af ensomhed og svigt
* Skrøbeligt selvværd
*Tilknytnings-vanskeligheder
* Langsom udvikling
* Parforholds-problemer
* Tendens til at 'trække sig' / ikke forholde sig til situationer
* Flugt- / Kampfølelse
* Ekstrem sensitiv i stressende situationer
* Selvmordstanker (som oftest er der tale om tanker og ikke decideret selvmord)
Hvilke konsekvenser er det så, det kan have, at vokse op i et miljø med psykisk vold?
Et barn vil gøre alt, hvad det kan for at undgå den psykiske vold, hvilket ofte medfører at han/hun bruger en masse tid og energi på at 'please' den voksne. Tid og energi, som skulle være brugt på at være barn. Denne pleasende adfærd vil følge barnet i andre relationer, og mønstret vil sansynligvis gentage sig i relationen til en kommende ægtefælle, nære venskaber osv., såfremt der ikke arbejdes med at bryde mønstret vha. terapi. Konsekvensen af denne 'pleasen' kan meget vel blive, at man som voksen bliver 'udbrændt' fordi, man konstant går rundt med en følelse af 'ikke at være god nok'. For en ting er sikkert: hvis man er i en relation med en narcissist eller psykopat, bliver han/hun aldrig tilfreds, og vil aldrig anerkende dig, uanset hvor meget du gør dig umage. For i hans/hendes øjne bliver du aldrig god nok...
Et barn, som er vokset op med psykisk vold, har ofte svært ved at 'mærke sig selv'. Barnet lærer ikke at mærke, når hans/hendes grænser og værdier overskrides, så selvom det oplever frustration og en følelse af overgreb, siger barnet ikke fra. Barnet får i løbet af sin opvækst en opfattelse af, at disse overgreb er normale og acceptable, da det er den eneste verden han/hun kender til - med mindre der gribes ind. Dette er nok en af de værste konsekvenser ved en opvækst med psykisk vold... I mange tilfælde vil du nemlig, som tidligere nævnt, ende i et parforhold med et lignende mønster, og som tiden går bliver du en skygge af dig selv. Fordi du aldrig har lært at sige fra.
Billedligt beskrevet er det som termitter, der angriber en tyk træ-søjle - de starter inde i kernen og æder sig langsomt gennem hele søjlen, indtil der kun er en tynd skal tilbage. De kritiserer, kontrollerer og knuser langsomt dit indre jeg. Og da du ikke har lært at sige fra, bliver du i disse usunde relationer, fordi det er det eneste, du kender. Konsekvensen er ofte: lavt selvværd, depression og/eller angst.
Lad mig understrege igen - psykisk vold er uacceptabelt! Og det gælder naturligvis både ift. børn og voksne. Mit største håb er, at vi alle - ikke blot fagpersonale - åbner øjnene for, hvad der foregår omkring os. At vi griber ind, hvis noget virker forkert. Bare én enkelt voksen, som griber ind, når et barn/ungt menneske er udsat for overgreb, kan gøre en kæmpe forskel for dette menneskes fremtid. Ligeledes skal vi turde italesætte, hvis vi selv har været udsat for psykisk vold, så andre, der har oplevet det samme, føler sig mindre alene. Vold er ikke kun blå mærker - det er også de mærker på sjælen, som ingen kan se men, som offeret skal leve med hver eneste dag. Og ja, jeg ved desværre, hvad jeg taler om... Men jeg er også beviset på, at du kan komme ud på den anden side. Som en stærkere og lykkeligere udgave af dig selv end du nogensinde havde forestillet dig.
Har du oplevet svigt, psykisk vold, narcissisme, psykopati el.lign. - enten som barn eller som voksen i et parforhold eller anden relation? Har du brug for hjælp til at 'forstå dig selv'? Til at komme videre i livet? Til at finde dine indre ressourcer (som du helt sikkert har!) og til at bryde de negative mønstre? Du kan blive hel og glad igen! Du kan slippe de gamle mønstre og overbevisninger, og du kan blive lykkelig.
Jeg vil invitere dig til at kigge forbi min hjemmeside eller sende mig en mail. Der er en vej ud af håbløsheden!
Jeg hjælper også særligt sensitive børn, unge og voksne med at omfavne deres sensitivitet og med at trives i denne til tider kaotiske verden, vi er en del af.
Du kan booke en tid direkte via hjemmesiden under fanen "booking" eller ved at sende mig en mail på hspbalance@outlook.com. Jeg byder dig hjertelig velkommen i min klinik i Mejlgade 95 i centrum af Aarhus. En del af mine klienter bor i en anden landsdel, og for dem er det helt perfekt med konsultationer online via ZOOM. Det er også en oplagt mulighed for dig, som helst vil sidde i egne vante og trygge omgivelser under samtalen.
Det er super nemt! Du modtager via mail, forud for samtalen, et link til ZOOM, og på det aftalte tidspunkt følger du blot linket, og vi mødes i et "online rum". Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig. Du har også muligheden for konsultationer via telefon.
Det vil være mig en ære at guide dig på din vej!
Kærligst
Sophia