top of page
  • Sophia

En god skolestart for dit sensitive barn

Opdateret: 28. jul. 2023


Det er ved at være den tid på året igen... Den tid, hvor der er masser af sommerfugle i maven hos såvel børn som forældre. Den tid, hvor der skal indkøbes skoletaske, penalhus og måske en ny yndlingsmadkasse. Det er en dejlig tid og starten på et helt nyt kapitel i jeres barns liv! Men, hvis jeres barn er sansestærk (også kaldet særligt sensitivt) kan det også være meget overvældende...

Læs med her og se hvordan, I kan være med til at gøre skolestarten til en positiv oplevelse for jeres sansestærke barn.

* Forhåbentlig skal jeres barn gå på en skole, hvor der er en 'før-skole-ordning', så han/hun allerede har tilbragt lidt tid der. Det er en stor fordel, at barnet (sammen med voksne fra børnehaven) trygt kan udforske omgivelserne og møde nogle af de voksne, som arbejder på skolen. Hvis ikke dette er tilfældet, vil det være en rigtig god idé, at I selv går derhen nogle gange, (på de fleste skoler starter de ansatte i ugen før eleverne) så dit barn ved, hvordan der er på legepladsen, hvor toiletterne er osv.

* I skal sikkert ud og købe ny skoletaske osv., og mit råd til jer er, at I gør dette i god tid inden skolestart. Jeres sansestærke barn kommer til at bruge megen energi på at vælge den helt rigtige taske, det 'flotteste' penalhus osv., og de mange tanker og følelser, der følger med dette (fordi, det også sætter gang i en masse forestillinger om, hvordan det bliver at gå i skole), kan fylde en del. I den sidste uges tid før skolestart, vil barnet bruge ekstra energi på at tænke på skolestarten, så køb af 'udstyr' i denne uge kan komme til at fylde alt for meget og blive en stressende oplevelse for såvel barnet som for jer forældre.

* Sørg for at jeres barn, i god tid inden skolestart, får en god søvnrytme. Det er vigtigt, at han/hun er vænnet til at gå i seng/stå op til den tid, som snart bliver hverdag. Og husk på, at børn har brug for megen søvn - gerne 10-12 timer. For et sansestærkt barn kan det 'vælte' hele dagen, hvis han/hun er kommet sent i seng aftenen før en skoledag...

* Prøv forskellige former for mad/snacks, så I ved, at jeres barn får en god og sund madpakke med i skole, som han/hun kan li'. Tænk ligeledes på, hvad der kan være en god morgenmad for jeres barn, så der er god energi og stabilt blodsukker fra morgenstunden. (Få inspiration til en god morgen/morgenmad i mit tidligere blogindlæg her) => https://www.hspbalance.dk/single-post/2019/04/02/Go-morgen-særligt-sensitive-barn

* Undgå for mange aktiviteter i de første uger efter skolestart. I kender jeres barn bedst, og hvis han/hun virker 'fyldt op' efter en skoledag, er det bedst at undgå yderligere stimuli. Besøg bedsteforældrene i weekenden, forsøg at handle ind i weekenden (eller i hvert fald at undgå, at jeres barn skal med i supermarkedet på en hverdagsaften), vent med opstart af fritidsaktiviteter, indtil jeres barn er faldet godt til i skolen og undgå at invitere gæster i hverdagene. Tænk også på, at jeres barn har ekstra meget brug for jeres tryghed og nærvær til at rumme de mange følelser og indtryk, han/hun går rundt med. Kort sagt: jo mindre stress i hjemmet, jo bedre vilkår har jeres barn for at få en god skolestart.

* Det er en rigtig god idé at støtte jeres barn i at opbygge gode relationer til klassekammeraterne. Når det så er sagt, vil det - for de fleste sansestærke børn - være bedst at planlægge legeaftaler i weekenden. Det lyder så hyggeligt med en legeaftale, hvor man følges hjem efter skole, men et sansestærkt barn er ofte så fyldt op af indtryk, når skoledagen er slut, at har han/hun mest af alt har lyst til bare at komme hjem og være sig selv. Igen, det er jer forældre, som kender jeres barn bedst. Hvis jeres barn virker træt efter en skoledag, vil I få langt større succes med en legeaftale i weekenden.

* Giv jeres barns lærer besked om, at han/hun er sansestærkt. Ja, lærerne har travlt, og de har mange børn at tage hensyn til - enig! Men som tidligere klasselærer i indskolingen ville jeg gerne have besked, hvis der var noget, jeg skulle vide omkring et barn. Det behøver ikke være en lang mail med krav om specielle hensyn, men blot en kort besked, som forklarer, at jeres barn er sansestærkt, og hurtigt bliver fyldt op af nye indtryk. Så ved læreren, at der ikke er noget galt, hvis f.eks. jeres barn ofte trækker sig, men at han/hun måske bare har brug for fem minutters alenetid.

* Følg godt med i skolen's intra-system! Det er vigtigt, at jeres barn ved, hvad der skal foregå i skolen. Sørg for at følge med, så I - i god tid - kan tale med jeres barn om, hvad der skal ske. Dette er især vigtigt, hvis der er arrangementer/udflugter osv., hvor skoledagen bliver anderledes end normalt. Det er dog, som oftest, ikke aktuelt i starten af skoleåret, men jeg nævner det alligevel her, da det er betyder meget for et sansestærkt barn's trivsel at 'være på forkant'.

Så er der vist blot tilbage at ønske jer og jeres barn en rigtig god skolestart!

Jeg er certificeret Psykoterapeut, og har stor erfaring med at hjælpe forældre til sansestærke børn. Har I brug for sparring, vil det være mig en glæde at hjælpe og guide jer!


Vil du vide mere om det at være et sansestærkt menneske, er du velkommen til at besøge min hjemmeside: https://www.hspbalance.dk

Her kan du læse flere blogindlæg, og du kan også booke en tid til en konsultation.


Du booker en tid direkte via hjemmesiden under fanen "priser" eller ved at sende mig en mail på hspbalance@outlook.com. Der er også mulighed for at booke en konsultation en lørdag, hvilket måske passer dig bedre, end på en hverdag. De fleste af mine konsultationer finder sted online via ZOOM. Det gør de bla. fordi, mange bor langt væk og fordi, det gør det muligt at sidde i vante og trygge omgivelser under samtalen. Derudover slipper du for at skulle tænke over at møde op et bestemt sted, planlægge efter trafik, parkering osv. Nyere undersøgelser viser, at terapi er mindst ligeså effektivt online, som det er ved fysisk fremmøde.

Desuden er det en oplagt mulighed for forældre til sansestærke børn, som ønsker rådgivning, da det er en fleksibel måde at mødes på. Der er også mulighed for, at I forældre deltager i konsultationen fra hver sin skærm.

At modtage terapi / rådgivning via ZOOM er super nemt! Du modtager via mail, forud for samtalen, et link til ZOOM, og på det aftalte tidspunkt følger du blot linket, og vi mødes i et "online rum". Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig. Hvis du/I foretrækker et fysisk møde, er der mulighed for det i Aarhus. Det er også muligt at booke en telefon-konsultation. OBS! Konsultationer i Aarhus bookes ved at sende mig en mail.

Kærligst,

Sophia


2.390 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page