top of page
  • Sophia

Ung og Sansestærk

Opdateret: 28. jul. 2023Det er nok ikke nogen nyhed, at der er mange udfordringer forbundet med at være ung i dag...? Men hvis du er sansestærk (eller særligt sensitiv, som det også kaldes) er du måske endnu mere udfordret end de resterende 80 % af befolkningen...

For god ordens skyld vil jeg først meget kort forklare, hvad det vil sige at være sansestærk / særligt sensitiv, også kaldet HSP (Highly Sensitive Person).

Det er videnskabeligt bevist, at 20 % af alle mennesker (mænd/kvinder og alle nationaliteter) er sansestærke. Dvs., at vi bearbejder alle de sanseindtryk, vi oplever, på et dybere plan end mennesker, som ikke er sansestærke, gør det. Prøv så at tænk over, hvor mange indtryk - positive såvel som negative - du møder i løbet af en dag. Det kan være ting du ser på din vej som f.eks. avisforsider, lyde du hører i bussen, i skolen eller på arbejde, lugte du oplever - måske dejlig duft fra bageriet eller knap så dejlig lugt fra trafikos. Det kan være noget, du føler som f.eks. et kærligt kram eller et mærke i blusen, der irriterer huden osv.

Ydermere er du som sansestærk ofte ekstra følsom ift., hvordan andre mennesker har det, hvordan dit forhold til dine venner og din familie er, og du tænker meget over livets store emner som f.eks. miljø og retfærdighed i verden. Derfor er den konstante nyhedsstrøm også noget, som fylder i din hverdag. Alt dette taget i betragtning gir' det vist sig selv, at man som sansestærk kan være ret 'fyldt op' efter en helt almindelig dag.

Hvis du er opmærksom på dette, og 'passer på dig selv' ved at sørge for tid og rum, hvor du kan få 'bægeret tømt' så at sige, er det, efter min opfattelse, en gave at være sansestærk. Du har det rigtig godt i dit eget selskab, du kan mærke dig selv igennem f.eks. musik, kunst og litteratur, du har en medfødt evne til at fornemme dine egne behov og grænser. Og så er du en fantastisk ven, fordi du er så god til at 'mærke' andre mennesker.

Men... hvor nemt er det lige for et ungt menneske i dagens Danmark at finde tid og rum til at være sig selv for ikke at sige - hvor accepteret er det i vores samfund at 'melde sig ud' fra tid til anden? Og hvad med alle de sociale medier, som i den grad lægger op til, at man hele tiden skal være på og dokumentere, hvor meget man har gang i? Jeg tror, dette er en udfordring for de fleste unge - sansestærk eller ej -, hvis jeg skal være helt ærlig, men da jeg bla. arbejder med sansestærke unge, er det dem jeg vil fokusere på i dette blogindlæg.

Jeg møder mange unge i min praksis, som siger, de føler sig 'forkerte'... De har f.eks. rigtig svært ved at sige fra overfor venner og sociale arrangementer, hvilket ofte medfører, at de deltager i mere, end de egentlig har lyst til og dermed 'kommer ud af balance' med sig selv. De har svært ved at følge med i den fest- og drukkultur, der desværre hersker (omend det heldigvis lyder til, at det så småt er ved at ændre sig?), og de kæmper ofte med at skulle være på hele tiden. Derudover fornemmer de som sansestærke ofte andre unges sindstilstand, og de føler mange gange et ansvar for at være der for deres venner og veninder, når disse har det svært. Det er naturligvis kærligt ment og rigtig fint, men hvis man har svært ved at slippe det ansvar, kan det nemt komme til at fylde alt for meget.

Så er der skolesystemet. Presset over, at man helst skal have styr på sine karriereplaner samtidig med, at man skal deltage i alt det sociale, som foregår på skolen/universitetet. Især intro-uger, studieture, fredagsbar osv. er enormt krævende for sansestærke unge.

Mange vælger desuden at tage på efterskole eller højskole, og her må nogen smide håndklædet i ringen efter få uger, da det simpelthen er for overstimulerende at være blandt mange mennesker 24/7. Dette sker især, hvis det ikke er italesat for skolen, at den unge er sansestærk og dermed har brug for tid og rum til at være alene indimellem.

Hvis du er ung og sansestærk har jeg et vigtigt budskab til dig, som jeg håber, jeg kan få igennem med dette blogindlæg: du er et dejligt, unikt og fantastisk menneske! I en verden, hvor alt skal gå stærkt, er der - mere end nogensinde - brug for DIG!

Hvis du er forældre, ven, søskende, kæreste eller på anden måde tæt på et sansestærkt ungt menneske, har jeg også et budskab til dig: se ham/hende som et stærkt menneske, for det kræver det at være sansestærk i denne verden. At være sansestærk er ikke det samme som at være skrøbelig! Ja, vi har ganske vist brug for at være os selv indimellem, så vi kan fordøje de mange indtryk, vi møder i løbet af en dag, men når vi gør det, og kommer i balance med os selv, har vi SÅ meget at byde ind med. Et sansestærkt ungt menneske har ikke brug for at blive opfattet som en 'krystal-figur', der hele tiden skal passes på. Hvis han/hun bliver mødt med forståelse og respekt - f.eks. forståelse for, at der er brug for alene-tid og respekt for, at han/hun måske ikke har behov for en kæmpe vennekreds men i stedet få nære venskaber - så vil du opleve et ungt menneske, som trives og er til glæde for såvel sig selv som for andre. (Ovennævnte er kun et par eksempler, da ethvert menneske naturligvis har forskellige behov ift. at blive forstået og respekteret.)

Og til dig kære sansestærke unge menneske vil jeg sige - du er ikke alene! Hvis du tænker over, at 20 % er sansestærke, så prøv at regne ud, hvor mange andre sansestærke der er i din klasse, din omgangskreds, på din skole og hvor du ellers opholder dig.

Det bedste du kan gøre for dig selv er at forstå, hvad det vil sige at være sansestærk ved at søge informationer omkring det. Derudover kan det være gavnligt at tale med en, som forstår dig og dermed kan støtte og guide dig, hvis det hele indimellem føles uoverskueligt.

Med den rette forståelse for din sensitivitet, og de rette redskaber i rygsækken, kan du trives både blandt venner, i skolen, på efterskolen, i familien osv.

Kunne du tænke dig at være med i FB-gruppen 'Særligt Sensitive Unge', finder du den her => https://www.facebook.com/groups/368080514145425/ Der kan du spejle dig i og finde råd og inspiration fra andre sansestærke unge.

Og ønsker du at vide mere om, hvad det vil sige at være sansestærk / særligt sensitiv, er du velkommen til at besøge min hjemmeside => https://www.hspbalance.dk.

Har du brug for at tale med en, som kan hjælpe dig med at finde balance i livet og med at se din sensitivitet som den gave, det er? Med at slippe alt det, som fylder og dræner dig for energi? Med at føle glæde og overskud til at være lige præcist DIG? Du skal være så hjertelig velkommen til at kontakte mig - det vil være mig en ære at guide dig på din vej! Er du forældre til et sansestærkt ungt menneske, er du naturligvis også velkommen! Jeg har stor erfaring med at hjælpe sansestærke mennesker og med at rådgive forældre til sansestærke børn. Jeg er certificeret NLP Psykoterapeut, og har stor erfaring med at hjælpe sansestærke mennesker.


Du booker en tid direkte via hjemmesiden under fanen "priser" eller ved at sende mig en mail på hspbalance@outlook.com. Der er også mulighed for at booke en konsultation en lørdag, hvilket måske passer dig bedre, end på en hverdag. De fleste af mine konsultationer finder sted online via ZOOM. Det gør de bla. fordi, mange bor langt væk og fordi, det gør det muligt at sidde i vante og trygge omgivelser under samtalen. Derudover slipper du for at skulle tænke over at møde op et bestemt sted, planlægge efter trafik, parkering osv. Nyere undersøgelser viser, at terapi er mindst ligeså effektivt online, som det er ved fysisk fremmøde.


Desuden er det en oplagt mulighed for forældre til sansestærke børn, som ønsker rådgivning, da det er en fleksibel måde at mødes på. Der er også mulighed for, at I forældre deltager i konsultationen fra hver sin skærm.


At modtage terapi / rådgivning via ZOOM er super nemt! Du modtager via mail, forud for samtalen, et link til ZOOM, og på det aftalte tidspunkt følger du blot linket, og vi mødes i et "online rum". Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig. Foretrækker du at mødes fysisk, er der mulighed for det i Aarhus. Det er også muligt at booke en telefon-konsultation. OBS! Konsultationer i Aarhus bookes ved at sende mig en mail.


Jeg glæder mig til at tale med dig!


Kærligst,

Sophia


1.576 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page