top of page

Hvorfor er jeg ikke rigtig glad? Når relationer er svære...

Opdateret: 12. jun.Kender du følelsen af ikke at være 'rigtig glad'? Og bruger du en masse energi på at tænke over, hvorfor det er sådan? Så er du bestemt ikke alene!


Som regel omhandler mine blogindlæg et emne, der især berører særligt sensitive (sansestærke) mennesker, men i dette tilfælde et det noget som, i perioder i livet, vedrører langt de fleste af os...


Kan du nikke genkendende til, at der er mennesker i dit liv - det være sig på arbejdspladsen, i familien, blandt venner eller i parforholdet - som gang på gang gør dig usikker, ked af det, vred eller gør, at du føler dig misforstået?

I løbet af vores opvækst præges vi af de mennesker, vi har tæt kontakt med. Forældre, søskende, bedsteforældre, venner osv. har alle gjort et stort indtryk på os, og dermed har de været medvirkende til, at vi har udviklet forskellige måder at 'opfatte verden på'. Vi har så at sige dannet mønstre for, hvordan vi forholder os til verden og for, hvordan vi reagerer i forhold til andre mennesker - og de fleste af disse mønstre er allerede fastlagt i løbet af de første syv leveår...


I og med det er i de første leveår, vi danner mange af vores overbevisninger om, hvordan verden er og, hvordan vi skal forholde os til andre mennesker, ligger meget af dette i det ubevidste sind. Vi kan simpelthen ikke huske, hvad det er, der ligger til grund for, at vi lige præcis handler, som vi gør.


For at tage et eksempel vil vi ofte løbe ind i frustrationer, når vi forelsker os. Eller rettere sagt, når den første forelskelse har lagt sig... Når vi tiltrækkes af og forelsker os i et andet menneske, sker det nemlig i første omgang, fordi den anden har 'noget', som vi har lært at neddæmpe i os selv. Vi kan f.eks. blive meget fascinerede af og forelskede i et menneske, som er meget principfast, hvis vi selv er usikre. Eller af et menneske, som er meget spontant, mens vi selv er tilbageholdne. Vores bevidste sind bliver enormt tiltrukket af disse sider hos den anden, mens vores ubevidste sind har en helt bestemt dagsorden. Vi tiltrækkes nemlig ubevidst, fordi vi, gennem den anden, kan 'låne følelsen af at blive et helt menneske'. Når så forelskelsen, i løbet af et par år, har lagt sig, begynder netop de sider, som vi først fandt så tiltrækkende, at gå os på. Grunden til det er, at vi har et behov for at arbejde med disse sider i os selv, så vi kan udtrykke os frit fra vores inderste kerne. Vi har brug for at få lov til at udvikle de sider af os selv, som vi gennem barndommen lærte at undertrykke, og hvis vi ikke får arbejdet med det, som er undertrykt, vil vi ofte se det som en konflikt i parforholdet og måske ende med at gå fra vores partner. Blot for at finde en ny partner, som vi kan gentage det hele med... Det skal lige tilføjes, at vores partner selvfølgelig også har ubevidste mønstre med ind i parforholdet, som han/hun har behov for at arbejde med. (Kilde: “Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte” af Jytte Vikkelsøe.)


Der er også andre relationer, som kan være udfordrende for os, og igen handler det ofte om mønstre, vi har lært gennem barndommen. Hvis du har lært, at det ikke er ok at sige fra, vil du, såfremt du ikke har arbejdet med denne side af dig selv, som voksen ofte have svært ved at sige fra overfor andre. Også selvom deres handlinger langt overskrider dine grænser. Som nævnt ligger hovedparten af vores overbevisninger gemt i underbevidsheden, og det er netop fordi, de er ubevidste, at det er så svært at forholde sig til dem. Vores bevidste tanker er kun en meget lille del af det, der foregår i vores psyke, så for at få øje på de negative overbevisninger, vi har opbygget gennem tiden, og for at bryde med de negative mønstre, skal vi ofte have hjælp af en psykoterapeut.


Vores bevidste sind søger tryghed, hvilket ofte sker via genkendelighed. Derfor bliver vi alt for ofte i relationer, som er usunde for os - fordi dynamikken i relationen er noget 'vi kender' - uanset om det er godt for os eller ej... Tag f.eks. kvinden, som bliver i et forhold med en mand, som slår hende. Hvorfor går hun ikke? Hvis hun er vokset op i et hjem præget af vold, et det trygt for hende at være i et forhold med vold - også selvom det lyder fuldstændig forkert! Men der er en tryghed i, at hun har kendt det hele sit liv. Hun ved, hvordan hun skal navigere i det, og så har hun formentlig i løbet af barndommen fået en overbevisning om, at hun ikke har fortjent andet.


Møder du ofte chefer eller kollegaer, som overskrider dine grænser og dermed ikke respekterer dig? Så er der højst sandsynligt også her nogle mønstre på spil. Mønstre, som helt ubevidst gør, at du tillader dem at behandle dig sådan. Nej, deres handlinger er ikke ok! Men hvad er det der gør, at du ikke får sagt fra og, at du bliver ved at møde den type mennesker? Indtil du får øje på disse mønstre, som en del af din måde at være i verden på, vil du blive ved at føle dig frustreret og fastlåst i sådanne relationer.


Er du i et parforhold eller en anden relation, hvor du ikke er glad og føler, du kan være den, du helst vil være? Indtil du arbejder med dig selv, og hvad der, helt ubevidst, foregår i dit sind, så vil dine gamle mønstre styre en stor del af dit liv...


Men mønstre kan brydes! Det kræver 'bare lige' at du får øje på dem... Her kan psykoterapi være en rigtig stor hjælp! Har du brug for hjælp til at bryde negative mønstre? Vil du gerne leve et liv, hvor du kan hvile i dig selv og være lige præcis den person, du gerne vil være? Hvor du kan sætte grænser for dig selv og dermed tiltrække relationer, som er sunde og givende for dig? Det vil være mig en ære at guide dig på dit livs vigtigste rejse - rejsen tilbage til dig selv! Jeg er certificeret NLP Psykoterapeut, og har stor erfaring med at hjælpe mennesker, i alle aldre, med at genfinde glæden ved livet.


Hvis du vil vide mere eller booke en samtale, er du velkommen til at besøge min hjemmeside -> www.hspbalance.dk Her kan du også læse om, hvad det vil sige at være særligt sensitiv - eller sansestærk, som jeg vælger at kalde det. For det at have stærke sanser er, i min verden, en kæmpe styrke!


Du kan booke en tid direkte via hjemmesiden under fanen "booking" eller ved at sende mig en mail på hspbalance@outlook.com. Jeg byder dig hjertelig velkommen i min klinik i Mejlgade 95 i centrum af Aarhus. En del af mine klienter bor i en anden landsdel, og for dem er det helt perfekt med konsultationer online via ZOOM. Det er også en oplagt mulighed for dig, som helst vil sidde i egne vante og trygge omgivelser under samtalen.

Det er super nemt! Du modtager via mail, forud for samtalen, et link til ZOOM, og på det aftalte tidspunkt følger du blot linket, og vi mødes i et "online rum". Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig. Du har også muligheden for konsultationer via telefon.


Det vil være mig en ære at støtte og guide dig på din vej!


Kærligst

Sophia15.284 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page