top of page
Søg
  • Sophia Reichardt

Den sårbare narcissist

Opdateret: 28. jul. 2023De fleste kender efterhånden ordet "narcissist". Og de fleste forbinder det, som oftest, med et menneske, der er meget grandiøs. Ham eller hende, der slet ikke lægger skjul på, at han/hun føler sig ophøjet og vigtigere end andre mennesker. Hvad mange ikke ved er, at der også findes en anden type narcissist. Den sårbare narcissist... Fælles for de to er, at de nedbryder de mennesker, de har nære relationer til.


At være i en relation til en narcissist er at være i et voldeligt forhold. Ikke den slags vold, der giver blå mærker, men psykisk vold, som giver en "brækket psyke"...


Når det kommer til den sårbare narcissist, er det sværere at få øje på de narcissistiske træk, fordi de ikke er så tydelige - i første omgang - som de er hos den grandiøse narcissist. Den sårbare narcissist er mere indadvendt, har en meget lav stresstærskel, og har en konstant underliggende vrede, som udløser den narcissistiske adfærd.

Ulig den grandiøse narcissist, er den sårbare narcissist usikker, skamfuld, mistroisk og sky. Ofte ved den sårbare narcissist godt, at der er "noget galt", men han/hun gør ikke noget for at ændre sin opførsel, fordi det vil kræve at flytte sig fra "offer-rollen" til rollen som "den skyldige". Det vil meget sjældent ske, da han/hun er stærkt præget af en næsten ikke-eksisterende evne til at tilgive.


For at fastholde sig selv i rollen som "offer", starter den sårbare narcissist ofte skænderier helt ud af det blå... De er, som regel, vokset op i et miljø med svigt fra en eller begge forældre, hvilket er grunden til deres store sårbarhed - og dermed også til deres måde at være i verden på. Som børn var de reelt ofre, men denne rolle tager de med sig ind i voksenlivet, hvor den skyldige så er partneren, børnene osv...


Den sårbare narcissist har ofte et meget negativt syn på livet, hvilket er enormt drænende for deres nærmeste. De kan f.eks. nedgøre partnerens venner og familie, og hvis man forsøger at forsvare dem, finder man hurtigt ud af, at det er en umulig opgave. Den sårbare narcissist vil nemlig, for enhver pris, vinde diskussionen. Også selvom du kommer med de bedste argumenter - han/hun vælger simpelthen ikke at lytte til, hvad du siger. Grunden til dette er en grundlæggende usikkerhed hos narcissisten som gør, at han/hun er jaloux på, at der er andre mennesker i dit liv, som betyder meget for dig.


Hos denne type narcissist er der, som nævnt, en underliggende vrede, og ofte startes en diskussion blot for at gøre dig usikker. For når du er usikker på dig selv, så føler narcissisten, at han/hun har en form for kontrol over dig. Tilgivelse er ingen mulighed - med mindre det tjener et andet formål, og derfor ikke er oprigtig. I sådanne situationer, bør du undgå at involvere dig i diskussionen. Det har intet formål, for du vil aldrig føle, at du bliver hørt og forstået.


At afvise den sårbare narcissist - også seksuelt - kan medføre en meget voldsom reaktion. Dette sker, fordi det giver ham/hende en følelse af at være u-elsket og ikke god nok. Derfor oplever mange partnere til en sårbar narcissist at overskride sine egne grænser - alene for at undgå en eller anden form for "straf".


Hvis du er i tvivl, om du er i et forhold til en sårbar narcissistisk partner, så stil dig selv følgende spørgsmål:


* Føler jeg mig tryg?

* Føler jeg mig respekteret?

* Føler jeg mig værdifuld?


Du skulle meget gerne svare et stort, rungende JA til dem alle tre. Hvis ikke, du kan det, er der sikkert noget, du skal "have kigget på". Narcissistisk partner eller ej - du fortjener at føle dig tryg, respekteret og værdifuld!


Fordi de narcissistiske træk hos denne type mennesker er mere subtile, går der længere tid, inden du finder ud af, at det rent faktisk er en narcissist, du er "kommet i kløerne på"... Det er ofte meget empatiske mennesker, der falder for denne type narcissist. De ser simpelthen narcissistens sårbarhed, og bliver, grundet en stor empati, ved med at tilgive og give chancer. Fordi han/hun jo "ikke selv kan gøre for det"... Det er jo, til en vis grad rigtigt, i og med han/hun har oplevet voldsomme svigt på et tidligere tidspunkt i livet. MEN nu, hvor han/hun er et voksent menneske, så har han/hun også SELV et ansvar for sin måde at være i verden på! Det kan ALDRIG blive dit ansvar!


Når det kommer til terapi, er den sårbare narcissist mere åben for at få hjælp, end den grandiøse narcissist. Dog vil det meget sjældent ske, fordi det, som nævnt, vil kræve, at han/hun tager ansvar for sine handlinger, og flytter sig væk fra at være offer.


Har du været tæt på en narcissist? Eller måske er du usikker på, om du er i et forhold med en? Måske er du vokset op med en narcissistisk forældre? Uanset hvad, så vil det have påvirket dig. Når man kommer ud af sådan en relation, tager det tid at få ro i nervesystemet og finde tilbage til sig selv igen. Ofte kræver det hjælp udefra, fordi man er blevet manipuleret med og "pillet ned" igennem så lang tid, så man har mistet det meste eller hele sit selvværd. Men det er muligt! Du kan blive en glad og lykkelig udgave af dig selv igen!


Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du vil have hjælp til at få øje på, hvad det er der gør, at du er endt i sådan en relation. Måske endda mere end én gang... Hvis du vil have hjælp til at genfinde glæden ved livet og troen på, at du rent faktisk fortjener at være i sunde relationer, hvor du føler dig respekteret og elsket.


Jeg er certificeret NLP Psykoterapeut, og har flere års erfaring med at hjælpe mennesker tilbage til det gode liv. Mine klienter kommer fra hele landet, og der er derfor mulighed for terapi online via ZOOM, via telefon eller ved fysisk fremmøde i Aarhus N. Jeg vil glæde mig til at guide dig på dit livs vigtigste rejse - rejsen hjem til dig! Konsultationer via ZOOM og telefon bookes direkte på min hjemmeside under fanen "priser. Konsultationer i Aarhus booker du ved at sende mig en mail.


Jeg glæder mig til at tale med dig!


Kærligst

Sophia


6.719 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page