Søg
  • Sophia

Sansestærk - når verden overvælder...


Måske har du hørt begrebet særligt sensitiv, og måske har du overvejet, om du og/eller dit barn er særligt sensitivt...? Men hvad dækker det begreb præcist over?

Jeg foretrækker faktisk at kalde det 'sansestærk' - fordi jeg gerne vil se det som en styrke at være et sensitivt menneske. Derfor er det den betegnelse, jeg vil bruge i resten af dette blogindlæg :-)


Et sansestærkt menneske bearbejder alle sanseindtryk dybere, end andre mennesker gør det. Dvs. at alt, hvad vi hører, ser, lugter, føler og fornemmer har vi brug for at længere tid til at bearbejde/reflektere over. Det er også derfor, at de 20 % af befolkningen, som er sansestærke, kan opleve hurtigere at blive 'fyldt op' i løbet af en dag end de 80 %, som ikke er det.

Det betyder, at et barn som er sansestærkt måske allerede har mødt en masse forskellige sanseindtryk, som skal bearbejdes, inden han/hun overhovedet møder i skolen. Det kan være i form af travlhed om morgenen, lyde og synsindtryk på vej til skole, uro i garderoben osv. Hvis barnet ikke har haft lejlighed til at bearbejde disse indtryk (eller indtryk, som kommer i løbet af dagen), kan der nemt opstå udfordringer i løbet af skoledagen... For nogle børn kommer dette til udtryk ved, at de reagerer udad ved f.eks. at blive meget vrede, kaste med ting eller ved at bryde sammen. For andre (hovedparten af sansestærke børn) ser omgivelserne ikke umiddelbart, at de er overstimulerede, da disse børn forsøger at holde på deres følelser, hvilket, i sagens natur, er utroligt hårdt. Når de så kommer hjem til deres kendte og trygge rammer kommer reaktionen. De har ofte brug for lang tid til at være alene for at bearbejde de indtryk, de har haft i løbet af dagen og dermed få ro på nervesystemet, og det er ikke unormalt, at disse børn også reagerer voldsomt udadtil, når de først er kommet hjem.

Et andet tegn på, at dit barn kan være sansestærkt er, at han/hun har brug for at vide på forhånd, hvad der skal ske i løbet af dagen (og helst også i løbet af ugen...) Disse børn bruger en masse energi på at forberede sig på kommende begivenheder, og det gør det nemmere for dem, hvis de har et overblik over, hvad der skal ske. For mindre børn er det en rigtig god idé med et skema, som hænger synligt fremme i hjemmet - gerne med billeder, så de selv kan 'læse' det, når de har brug for at få overblik. For lidt større børn er det meget gavnligt at sætte sig på et roligt tidspunkt i weekenden og tale med dit barn om, hvad der er 'på programmet' i den efterfølgende uge.

Sansestærke børn har desuden ofte et ret stort og veludviklet ordforråd ift. deres jævnaldrende kammerater, og de stiller spørgsmål ved de 'store ting' i livet. De har ofte et rigt indre liv, og kan sidde længe og reflektere over emner, som optager dem. Dette er også en af årsagerne til, at sansestærke mennesker trives meget godt med at være alene. Så er der tid og ro til reflektion.

Sansestærke mennesker har stor empati for andre, og det er selvfølgelig en dejlig egenskab at have, men det er vigtigt, også at lære at passe på sig selv i den rolle. I skolen vil et sansestærkt barn ofte være den, som tager sig af de andre, hvis de har det svært. Af samme årsag vil det ofte også påvirke dit sansestærke barn, hvis andre børn er blevet behandlet uretfærdigt.


Der er altså mange ting, som især påvirker sansestærke mennesker - både børn og voksne. Sansestærke voksne vil have mange tilsvarende oplevelser i løbet af en arbejdsdag, som jeg har beskrevet for et skolebarn ovenfor.


Andre tegn på, at du er sansestærk er f.eks., at høje lyde opleves som værende ubehagelige, du bemærker ofte forandringer i omgivelserne, du føler stor nydelse af dejlige dufte og smage og bliver ofte berørt af kunst og/eller musik, og du bryder dig ikke om at se meget voldsomme film, tv-programmer og nyheder, ligesom du sikkert ikke bryder dig om, hvis der sker for mange ting på én gang.


Med alt dette in mente er der ikke noget at sige til, at såvel sansestærke voksne som børn er udfordrede i dagens samfund. Børn har brug for, at der er en omsorgsperson, som kan hjælpe dem med at berolige deres nervesystem, når de bliver overstimulerede, hvilket sker mange gange i løbet af en helt almindelig dag i institution eller skole. Voksne har brug for, at der er tid og rum til at finde den indre balance i løbet af dagen, og med det pres, der er i de fleste virksomheder, er dette ofte ikke en mulighed. For ikke at nævne det stigende antal storrumskontorer, der i den grad er en udfordring for et sansestærkt menneske. Når vi oplever ikke at kunne genfinde balancen i en travl dag, vil det ofte medføre udfordringer ift. vores omgivelser. For børn betyder det et stigende antal konflikter i skolen og i hjemmet, og for voksne vil det ofte resultere i konflikter i parforholdet eller andre nære relationer.


Men der er hjælp at hente... Det er af stor betydning, at du forstår din og dit barns sensitivitet, da du med den rette indsigt kan tage højde for det og dermed i højere grad undgå overstimulering. Har du brug for hjælp, vil det være mig en ære at guide dig og dit barn, så jeres sensitivitet kan blive jeres styrke. I skolen, på jobbet, i parforholdet... Det er min klare overbevisning, at vores samfund har brug for sansestærke mennesker! Men vi har til gengæld brug for nogle rammer, som tager højde for vores sensitivitet.


Vil du vide mere om det at være et særligt sensitivt menneske, er du velkommen til at besøge min hjemmeside: https://www.hspbalance.dk

Her kan du læse flere blogindlæg med gode råd, og du kan også booke en tid til en konsultation. Jeg tilbyder konsultationer i hjertet af Viborg og via ZOOM/telefon.


Jeg glæder mig til at møde dig!


Kærligst

Sophia

1,077 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle