Søg
  • Sophia

Er du og/eller dit barn Særligt Sensitivt?


Måske har du hørt begrebet særligt sensitiv, og måske har du overvejet, om du og/eller dit barn er særligt sensitivt...? Men hvad dækker det begreb præcist over? Jeg møder mange, som ikke helt ved, hvad det vil sige at være særligt sensitiv, og vil med dette blogindlæg gerne forsøge at belyse emnet. Her handler det hovedsagligt om særligt sensitive børn, men er du voksen, vil du helt sikkert genkende meget af det, hvis du selv er særligt sensitiv.

Et særligt sensitivt menneske bearbejder alle sanseindtryk dybere, end andre mennesker gør det. Dvs. at alt, hvad vi hører, ser, lugter, føler og fornemmer har vi brug for at længere tid til at reflektere over. Derfor kan de 20 % af befolkningen, som er særligt sensitive, opleve hurtigere at blive 'fyldt op' i løbet af en dag end de 80 %, som ikke er det.

Det betyder, at et barn som er særligt sensitivt måske allerede har mødt en masse forskellige sanseindtryk, som skal bearbejdes, inden han/hun overhovedet møder i skolen. Det kan være i form af stress om morgenen, lyde og synsindtryk på vej til skole, uro i garderoben osv. Hvis barnet ikke har haft lejlighed til at bearbejde disse indtryk (eller indtryk, som kommer i løbet af dagen), kan der nemt opstå udfordringer i løbet af skoledagen... For nogle børn kommer dette til udtryk ved, at de reagerer udad ved f.eks. at blive meget vrede, kaste med ting eller ved at bryde sammen. For andre (hovedparten af særligt sensitive børn) ser omgivelserne ikke umiddelbart, at de er overstimulerede, da disse børn forsøger at holde på deres følelser, hvilket, i sagens natur, er utroligt hårdt. Når de så kommer hjem til deres kendte og trygge rammer kommer reaktionen. De har ofte brug for lang tid til at være alene for at bearbejde de indtryk, de har haft i løbet af dagen og dermed få ro på nervesystemet, og det er ikke unormalt, at disse børn også reagerer voldsomt udadtil, når de først er kommet hjem.

Et andet tegn på, at dit barn kan være særligt sensitivt er, at han/hun har brug for at vide på forhånd, hvad der skal ske i løbet af dagen (og helst også i løbet af ugen...) Disse børn bruger en masse energi på at forberede sig på kommende begivenheder, og det gør det nemmere for dem, hvis de har et overblik over, hvad der skal ske. For mindre børn er det en rigtig god idé med et skema, som hænger synligt fremme i hjemmet - gerne med billeder, så de selv kan 'læse' det, når de har brug for at få overblik. For lidt større børn er det meget gavnligt at sætte sig på et roligt tidspunkt i weekenden og tale med dit barn om, hvad der er 'på programmet' i den efterfølgende uge.

Et andet tegn på, at dit barn kan være særligt sensitivt er, at særligt sensitive børn ofte har et ret stort og veludviklet ordforråd ift. deres jævnaldrende kammerater, og at de stiller spørgsmål ved de 'store ting' i livet. De har desuden et rigt indre liv, og kan sidde længe og reflektere over emner, som optager dem. Dette er også en af årsagerne til, at særligt sensitive mennesker trives meget godt med at være alene. Så er der tid og ro til reflektion.

Særligt sensitive har stor empati for andre mennesker, og det er selvfølgelig en dejlig egenskab at have, men det er vigtigt, også at lære at passe på sig selv i den rolle. I skolen vil et særligt sensitivt barn ofte være den, som tager sig af de andre, hvis de har det svært. Af samme årsag vil det ofte også påvirke dit særligt sensitive barn, hvis andre børn er blevet behandlet uretfærdigt.


Der er flere ting, som især påvirker særligt sensitive - både børn og voksne. F.eks. opleves høje lyde som værende ubehagelige, man bemærker ofte forandringer i omgivelserne, man føler stor nydelse af dejlige dufte og smage og bliver ofte berørt af kunst og/eller musik, og man bryder sig ikke om at se meget voldsomme film og tv-programmer, ligesom man ikke bryder sig om, hvis der sker for mange ting på én gang.


Med alt dette in mente er der ikke noget at sige til, at såvel særligt sensitive voksne som børn er udfordrede i dagens samfund. Børn har brug for, at der er en omsorgsperson, som kan hjælpe dem med at berolige deres nervesystem, når de bliver overstimulerede, hvilket sker mange gange i løbet af en helt almindelig dag i institution eller skole. Voksne har brug for, at der er tid og rum til at finde den indre balance i løbet af dagen, og med det pres, der er i de fleste virksomheder, er dette ofte ikke en mulighed. For ikke at nævne det stigende antal storrumskontorer, der i den grad er en udfordring for et særligt sensitivt menneske. Når vi oplever ikke at kunne genfinde balancen i en travl dag, vil det ofte medføre udfordringer ift. vores omgivelser. For børn betyder det et stigende antal konflikter i skolen og i hjemmet, og for voksne vil det ofte resultere i konflikter i parforholdet eller andre nære relationer.


Men der er hjælp at hente... Det er af stor betydning, at du forstår din og dit barns sensitivitet, da du med den rette indsigt kan tage højde for det og dermed i højere grad undgå overstimulering. Har du brug for hjælp, vil det være mig en ære at guide dig og dit barn, så jeres sensitivitet kan blive jeres styrke. I skolen, på jobbet, i parforholdet... Det er min klare overbevisning, at vores samfund har brug for særligt sensitive mennesker! Men vi har til gengæld brug for nogle rammer, som tager højde for vores sensitivitet.


Vil du vide mere om det at være et særligt sensitivt menneske, er du velkommen til at besøge min hjemmeside https://www.hspbalance.dk

Her kan du læse flere blogindlæg med gode råd, og du kan også booke en tid til en konsultation. Er du usikker på, om terapi er noget for dig, eller på om du/dit barn er særligt sensitivt, kan du booke en gratis 20 minutters samtale. Jeg tilbyder konsultationer i Holstebro, Århus og via telefon eller Skype.


Jeg glæder mig til at møde dig!


Kærligst

Sophia

635 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

10 % af mit overskud går til Børns Vilkår

www.hspbalance.com

Terapi i Aarhus eller via telefon/ZOOM

  • Sophia Reichardt
  • hspbalance