top of page
Søg
  • Sophia Reichardt

Narcissisme ødelægger hele familien

Opdateret: 28. jul.Der har, igennem de seneste år, været talt en hel del om narcissisme. Nu er jeg ikke fortaler for, at vi "sætter folk i bokse", men når det så er sagt, er jeg rigtig glad for, at vi har fået øjenene op for, at ikke alle mennesker vil os det godt. Det gælder desværre også, i nogle tilfælde, de mennesker vi har aller tættest på. Mennesker, som egentlig burde være der for os i tykt og tyndt, men som sætter deres egne behov over alle andres - selv deres børns...


Måske, jeg lige skal starte med at definere, hvad ordet "narcissist", iflg. Den Danske Ordbog dækker over: "en narcissist forventer særbehandling uden at gøre gengæld, udnytter og veksler mellem at overidealisere og nedvurdere andre."

Der, hvor vi skelner mellem en person, som "bare" er meget krævende og en person, som er decideret ødelæggende for sine relationer er, når der er tale om en "narcissistisk personlighedsforstyrelse". Denne betegnelse blev registreret som en psykiatrisk diagnose i USA i 1980 og i Danmark i 1994.


Du har helt sikkert mødt én. På arbejdspladsen, i vennegruppen, i skolen eller måske er du en af de uheldige, som er i nær familie med én? For at dette blogindlæg ikke skal blive alt for langt, vil jeg holde mig til det sidste. Det har nemlig meget store konsekvenser for at barn at vokse op i en familie med narcissisme, og desværre er det ofte først langt oppe i voksenalderen, at disse konsekvenser bliver tydelige...


Det lyder, i manges ører, helt forkert, at en forældre kan nedgøre sit eget barn - blot for at ophøje sig selv. At en mor eller far konstant sætter sine egne behov før sit barns. Eller at et barn bliver straffet med f.eks. tavshed og afvisning, hvis han/hun ikke lever op til narcissistens mindste krav. Krav, som det er helt urimeligt at stille et lille barn. En sådan forældre manipulerer med alle i familien - blot for at opnå en følelse af at føle sig mest betydningsfuld.


Udadtil ser en sådan familie ofte "perfekt" ud - at leve i den er et rent helvede...


En narcissist har nemlig et stort behov for at fremstå perfekt. Som den perfekte forældre til det perfekte barn i den perfekte familie. Netop derfor er det meget sjældent, at omgivelserne opdager, hvad der foregår, og selv den allernærmeste familie er ofte helt uvidende. En narcissist er nemlig i stand til at spille roller, og han/hun kan f.eks. gå fra at være den sødeste nabo til at være den mest følelseskolde og nedgørende forældre, ligeså snart naboen er ude af syne. Disse mennesker kan ændre personlighed på et split sekund! Med det i tankerne er det ikke underligt, at det har kæmpe psykiske konsekvenser for et barn at vokse op i en familie med en narcissistisk forældre. Barnet opnår simpelthen aldrig at have en sund følelsesmæssig forbindelse til denne.


Det er under vores opvækst, vi lærer, hvordan vi omgås andre mennesker. Det er her, vi helst skal føle, at vi trygt kan sætte grænser og, at vi kan italesætte vores behov. Og selvfølgelig, at disse grænser og behov bliver respekteret! Det lille barn, som vokser op med en narcissistisk forældre, lærer derimod, at hans/hendes grænser ikke er vigtige - at det er okay at overskride dem. Og det lærer, at hans/hendes behov ikke betyder noget - at andres behov kommer i første række. Dette mønster tager langt de fleste af disse børn med sig langt op i voksenlivet.


Er du barn er en narcissist? Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, så er der ret stor sandsynlighed for, at du har været eller måske lige nu er i en eller flere usunde relationer. Måske er du den der ven, som altid tilsidesætter alt dit eget, når din ven/veninde har brug for dig - uden rigtigt at få noget den anden vej? Eller det er dig, der gang på gang bliver "trumfet" af kollegaen - og ikke kan få sagt fra? Og måske dig, som ender i det ene usunde og destruktive parforhold efter det andet?

Oveni, at du sidder tilbage med en følelse af at være urimeligt behandlet, kommer du i tvivl, om det hele er din egen skyld... Nu skal jeg sige dig en vigtig ting: DET ER DET IKKE! Det har ALDRIG været din skyld! Og det bliver det ALDRIG!


Du har "bare" fået en masse negative overbevisninger med dig fra din barndom... Fordi mange af disse mønstre er dannet i dine tidlige leveår, har de rod i dit underbevidste sind, og det er af denne årsag, du har så uendeligt svært ved at få øje på dem og ikke mindst at ændre dem. Det kræver, at du er klar til at arbejde med og gøre op med dem - og ofte skal der psykoterapi til. Den gode nyhed er, at det bestemt kan lade sig gøre! Du kan blive et helt menneske. Du kan blive glad. Og du kan blive tryg ved og god til at sætte sunde grænser for dig selv, ligesom du kan lære at italesætte DINE behov - som det mest naturlige i verden.


I kølvandet af at have været "i kløerne" på en narcissist, oplever rigtig mange - især, hvis det har stået på hele barndommen - at få CPTSD (Complex Post-Traumatic Disorder). Det er en særlig form for post traumatisk stress, som følge af at have været i en mere eller mindre konstant form for stress over lang tid. Du kan læse mere om CPTSD i dette blogindlæg: https://www.hspbalance.dk/post/2019/06/17/s%C3%A6rligt-sensitiv-ondt-i-barndommen


Nu skriver jeg, at det kræver arbejde at blive "hel igen". Det gør det! Og det vil være løgn, hvis jeg sagde, at du kan ændre det hele på en måned. MEN, når du går igang med denne proces, vil du med det samme føle det som om, at du er på vej hjem i dig selv. Som om, at den lille dreng/pige, der er blevet forsømt og overhørt i rigtig mange år endelig får en stemme. Det er kæmpe stort! Forestil dig, at du skal betræde en helt ny sti - for hvert skridt, du tager, bliver din vej mere og mere tydelig. Og en dag vil du se dig tilbage og tænke: "var det virkelig mig?" "Hvor er livet dog så meget bedre nu, end dengang".


Har du brug for hjælp til at "finde din nye sti"? Jeg er certificeret NLP Psykoterapeut, og har stor erfaring med at hjælpe mennesker videre efter at have været i en usund relation med en narcissistisk forældre eller partner, og du skal være så hjertelig velkommen!


Du kan booke en tid direkte via hjemmesiden under fanen "priser" eller ved at sende mig en mail på hspbalance@outlook.com. Der er også mulighed for at booke en konsultation en lørdag, hvilket måske passer dig bedre, end på en hverdag. De fleste af mine konsultationer finder sted online via ZOOM. Det gør de bla. fordi, mange bor langt væk og fordi, det gør det muligt at sidde i egne vante og trygge omgivelser under samtalen. Derudover slipper du for at skulle tænke over at møde op et bestemt sted, planlægge efter trafik, parkering osv.


Det er super nemt! Du modtager via mail, forud for samtalen, et link til ZOOM, og på det aftalte tidspunkt følger du blot linket, og vi mødes i et "online rum". Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig. Hvis du foretrækker en fysisk samtale, er der være mulighed for det i Aarhus. Der der desuden mulighed for at booke en telefon-konsultation. OBS! Konsultationer i Aarhus booker du ved at sende mig en mail.


Jeg glæder mig til at tale med dig!


Kærligst Sophia


13.026 visninger2 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page